Prethodni Slijedeći
Središnji venski kateter

Središnji je venski kateter tanka savitljiva plastična cjevčica koja se uvodi u veliku venu (najčešće ispod ključne kosti, a ponekad i na vratu). Taj postupak obavlja se u općoj anesteziji. Kirurg malo zareže venu i u taj otvor uvlači kateter sve dok njegov vršak ne uđe u jednu od dviju velikih vena u blizini srca. Drugi kraj cijevi provuče se potom ispod kože (tzv. «tuneliranje») i izvuče van u području stijenke prsnog koša.

Slobodni otvor cijevi nakraju se začepi zatvaračem koji se može uklanjati i vraćati, što omogućava uzimanje uzoraka krvi i davanje lijekova. Ta cjevčica (kateter) može ovako ostati mjesecima, a katkad i više od godine dana.

Ugrađeni otvori
Postoje kateteri čiji se slobodni kraj ne izvlači van. Umjesto toga oni završavaju u rezervoaru ili otvoru koji se ugradi ispod kože (najčešće u blizini ključne kosti). Da bi se bolesniku uzeo uzorak krvi ili dala kemoterapija, do toga se otvora kroz kožu ugura tanka igla. U tu svrhu koža iznad otvora namaže se anestetičkom kremom. Taj se postupak obavi oko pola sata prije upotrebe otvora.

Periferno uvođenje središnjeg venskog katetera (PICC)
Liječnik može odlučiti da vašemu djetetu dugačku tanku cjevčicu uvede u potpazušnu venu. U takvim slučajevima govorimo o periferno uvedenom središnjem venskom kateteru (PICC). Sam postupak, koji se također obavlja u lokalnoj ili općoj anesteziji, objasnit će vam liječnik ili sestra koja daje kemoteerapiju. Kada je namješten, PICC se trakom pričvrsti za nadlakticu bolesnika da se onemogući njegovo izvlačenje iz žile. Kateter može tako ostati i nekoliko mjeseci.

Kao i u slučaju središnjeg venskog katetera, PICC omogućava da se vašem djetetu mogu uzimati uzorci krvi i davati kemoterapija, a da ga zbog toga nije potrebno bosti iglama. Dijete se slobodno može kupati i tuširati, iako ćete morati pripaziti da ne smočite područje oko katetera zato je najbolje da ga zaštitite nepromočivom plastikom. Što se tiče svakodnevnog života vašeg djeteta, ograničenja su uistinu malobrojna. U trenutku kada ono izlazi iz bolnice, vi morate znati kako se njeguje bolesnik kojemu je ugrađen središnji venski kateter. Ukoliko se ipak jave problemi, obratite se odjelnom osoblju za pomoć i savjet.

Prednosti venskih katetera i mogući problemi
Središnji kateter može stajati u krvnoj žili više mjeseci i to je odličan način da se izbjegnu nelagode izazvane učestalim injekcijama. Međutim, tri su moguća problema: ispadanje katetera, njegovo začepljenje ili infekcija.

Ispadanje katetera
Katkad se događa da kateter ispadne iz krvne žile zato što ga dijete slučajno povuče, u snu ili tijekom igre. No, ako se to i dogodi, krv se zgrušava dovoljno brzo da začepi otvor na stijenci žile. Bolničko osoblje reći će vam što u takvom slučaju morate učiniti.

Začepljenje katetera
Povremeno vam se može učiniti da je kateter začepljen. To se događa ako je njegov vršak pod nezgodnim kutom u odnosu na stijenku krvne žile. Kateter se može začepiti usprkos redovitom ispiranju tekućinom. Ako se to dogodi, u kateter se može ubrizgati lijekove za rastvaranje ugruška, što će kateter opet učiniti prohodnim. Ukoliko bude potrebno, vašem se djetetu može učiniti lineogram (posebna vrsta snimanja, koje se obavlja u bolnici i pod anestezijom, kojim se utvrđuje točan položaj katetera).

Infekcija
Usprkos brižnoj njezi, kateter se može inficirati. U tom slučaju dijete će dobiti antibiotike, a ako se infekcija ne povuče, kateter će vjerojatno trebati odstraniti.

Kako postupati sa središnjim kateterom
Prije nego što vaše dijete izađe iz bolnice, sestre će vam pokazati kako se središnji kateter održava. Uvjerite se da ste sve dobro razumjeli i ne ustručavajte se postavljati pitanja. Ukoliko po povratku kući s kateterom bude problema, slobodno se obratite bolničkom osoblju za pomoć i savjet.
LJUBAV NA DJELU
Udruga roditelja djece oboljele od malignih bolesti
Prilaz Đure Deželića 31, Zagreb

info@ljubavnadjelu.hr
www.ljubavnadjelu.hr
OIB : 04983288258

ZABA IBAN: HR1823600001102031208
PBZ IBAN: HR1523400091110543841
LJUBAV NA DJELU
O udruzi
Aktivnosti
Projekti
Mediji o nama
Kontakti
IZBORNIK
Opći uvjeti i uputstva
Način plaćanja
Izjava o privatnosti
PRIJAVI SE ZA NEWSLETTER
smrtovnice Osmrtnice POSTANI ČLAN
PRATITE NAS NA DRUŠTVENIM MREŽAMA