Prethodni Slijedeći
Operacija

Dječja kirurgija je njamlađa grana opće kirurgije, koja se naglo razvija, osobito u zadnjih dvadesetak godina. Mogli bismo kazati da je to čitava kirurgija, primjenjena na određenu dobnu skupinu. Dijeli se na različite subspecijalnosti, slično kao i opća kirurgija (dječja urologija, traumatologija, abdominalna, torakalna, zatim neonatalna kirurgija itd.). Izdvajanjem dječje iz opće kirurgije te znatno ranije, pedijatrije iz interne medicine, isticanje različitih deklaracija kojima se naglašava zaštita djece i obitelji, izrazito se poboljšala zaštita dječje populacije.

U djece postoje karakteristični tumori koje ne nalazimo u odraslih, traumu lokomotornog sustava o kojoj moramo drugačije razmišljati nego u odraslih (rast kosti, moguće kasnije nakaznosti ekstremiteta itd.). Otežavajuća je okolnost, što većina djece ne može iskazati svoje poteškoće, a što  zahtjeva još veću angažiranost

Dioba stanica u djece je znatno veća, osobito u prva četiri tjedna života, što ima za posljedicu znatno bolje cijeljenje rane i otpornost prema traumi, međutim, znatno veću osjetljivost prema rtg zračenju i citostaticima. Za neonatalnog razdoblja, kirurški zahvati su komplicirani i činjenicom da se dijete nalazi u jednom prijelaznom razdoblju između intrauterinog posve zaštićenog stanja i osamostaljivanja nakon rođenja, dok još svi organski sustavi ne rade optimalno. Ovaj prijelaz traje od nekoliko dana do nekoliko tjedana. Slično je i s infekcijom, kada se novi organizam našao bez materinske (intrauterine) zaštite i u stvaranju vlastite obrane od klica.

Kirurško uklanjanje primarnog tumora je temelj liječenja za veliku većinu karcinoma. Logika iza ovog pristupa je jasna: ako se možete riješiti karcinoma jednostavno ga uklanjajući iz tijela, tada je izlječenje po svoj prilici moguće ostvariti. Nažalost ovaj pristup ne uzima u obzir da će poslije operacije karcinom često metastazirati (proširiti se na druge organe). Često je metastatski povratak mnogo ozbiljniji od orginalnog tumora. Naime, za mnoge karcinome je ono što se na kraju pokaže smrtonosnim metastatski povratak, a ne originalni tumor.

Kirurško uklanjanje karcinoma u pravilu pruža najbolje šanse za preživljavanje bez bolesti.
LJUBAV NA DJELU
Udruga roditelja djece oboljele od malignih bolesti
Prilaz Đure Deželića 31, Zagreb

info@ljubavnadjelu.hr
www.ljubavnadjelu.hr
OIB : 04983288258

ZABA IBAN: HR1823600001102031208
PBZ IBAN: HR1523400091110543841
LJUBAV NA DJELU
O udruzi
Aktivnosti
Projekti
Mediji o nama
Kontakti
IZBORNIK
Opći uvjeti i uputstva
Način plaćanja
Izjava o privatnosti
PRIJAVI SE ZA NEWSLETTER
smrtovnice Osmrtnice POSTANI ČLAN
PRATITE NAS NA DRUŠTVENIM MREŽAMA