Prethodni Slijedeći
Ultrazvučni pregled

U medicini se koristi ultrazvuk slabe jačine. Prema dosadašnjim istraživanjima, ultrazvuk nije pokazao nikakve štetne biološke ili mehaničke efekte za ljudski organizam i u dijagnostičkim dozama pokazao se potpuno sigurnim. Štetno djelovanje ultrazvuka koji se upotrebljava u medicini nije dokazano.  U usporedbi sa CT i MR, ultrazvuk je znatno jeftiniji i dostupan svakoj zdravstvenoj ustanovi. Nema ionizirajućeg zračenja pa se pretraga može ponavljati više puta.

Ultrazvuk abdomena i zdjelice

Ovim pregledom se dobija uvid u stanje abdominalnih organa: jetre, žučne vreće, pankreasa, bubrega, slezena, mokraćnog mjehura, prostate, uterusa, jajnika. Zahvaljujući jednostavnosti izvođenja pregleda i neškodljivosti, ultrazvuk predstavlja pouzdanu i efikasnu metodu u otkrivanju oboljenja abdominalnih organa. Ultrazvučna pretraga urotrakta obu­hvaća analizu bubrežnog parenhima te zdjeličnih organa, poglavito mokraćnog mjehura i prostate. Ultrazvukom se mo­gu prikazati patološke promjene nad­bubrežnih žlijezda i retroperitoneuma.

Ovaj pregled se radi konveksnom sondom 3.5 - 5 MHz. UZ-om abdomena se mogu otkriti tumori, ciste, apscesi jetara, prošireni žučni vodovi, žučni kamenci i druge bolesti. Za pregled abdomena ultrazvukom pacijent treba ostati natašte 12 sati, osobito ako se obavlja pregled žučnoga mjehura. Kako zrak u crijevima i želucu (meteorizam) znatno ometa ultrazvučnu pretragu, poželjno je da ispitanik barem 2 do 3 dana prije pretrage ne uzima hranu koja uzrokuje stvaranje plinova u probavnim organima. Treba preporučiti tekuću i kašastu hranu, a izbjegavati hranu s mnogo ostataka, bogatu biljnim vlaknima (celuloza, pektin), kojih ima najviše u nekim žitaricama, voću i povrću. Za pregled male karlice potrebno je da pacijent na pregled dođe sa punim mokraćnim mjehurom. Gušterača, zbog svog položaja, nije uvijek dostupna ultrazvučnom pregledu, najčešće zbog zraka u crijevima. Za pregled mokraćnoga mjehura treba napuniti mjehur (popiti 1,5 l vode 2 sata prije pretrage i ne mokriti).

Slika: Ultrazvuk abdomena i male karlice


Ultrazvuk zglobova, tetiva,mišiča

Ovim pregledom je moguće dijagnosticirati hematome i rupture mišića kao i ekspanzivne promjene - tumore u mišićima. Kod rupture tetiva, posebno Achillove tetive ultrazvuk daje pouzdane podatke. Kod povreda zglobova ultrazvukom se otkrivaju hematomi i izljevi kao i oštećenja meniskusa koljenih zglobova. Za ove pregled se koriste sonde 5, 7,5 i 10 MHz.

Ultrazvuk srendišnjeg živčanog sustava

Ultrazvučna pretraga središnjeg živčanog sustava služi dijagnosticiranju kraniospinalnih malformacija ploda, a u dojenačkoj dobi, zahvaljujući otvorenoj fontaneli, upotrebljava se u utvrđivanju abnormalnosti komornoga sustava i intrakranijalnih krvarenja.LJUBAV NA DJELU
Udruga roditelja djece oboljele od malignih bolesti
Prilaz Đure Deželića 31, Zagreb

info@ljubavnadjelu.hr
www.ljubavnadjelu.hr
OIB : 04983288258

ZABA IBAN: HR1823600001102031208
PBZ IBAN: HR1523400091110543841
LJUBAV NA DJELU
O udruzi
Aktivnosti
Projekti
Mediji o nama
Kontakti
IZBORNIK
Opći uvjeti i uputstva
Način plaćanja
Izjava o privatnosti
PRIJAVI SE ZA NEWSLETTER
smrtovnice Osmrtnice POSTANI ČLAN
PRATITE NAS NA DRUŠTVENIM MREŽAMA