Prethodni Slijedeći
Nefroblastom - tumor bubrega

Nefroblastom je najčešći uro genitalni tumor dječje dobi, a od svih solidnih malignih tumora nalazi se na 3. mjestu, odmah iza tumora središnjeg živčanog sustava (SŽS-a) i neuroblastoma. Najčešće se dijagnosticira između prve i četvrte godine života. Današnja suvremena dijagnostika, ultrazvuk (UZV), kompjuterizirana tomografija (CT) i magnetska rezonancija (MR) omogućuju pouzdanu dijagnozu i mogućnost pravilnog izbora terapije.

Klinička slika nefroblastoma je nespecifična, u većine djece s Wilmsovim tumorom slučajan nalaz je asimptomatska abdominalna masa koju najčešće otkriva roditelj pri njezi djeteta.

Simptomi su nagli i intenzivni bolovi poput akutnog abdomena, nastali zbog krvarenja u tumor. Ostali simptomi su nespecifični poput opće slabosti, slabog apetita i povišene tjelesne temperature.

Također povećan trbuh (npr. nagla promjena opsega), trbušna bol, groznica, loš apetit, mučnina i povraćanje. Javlja se krv u mokraći (hematurija) u 15% - 20% djece. Wilmsov tumor može biti razlogom visokog krvnog pritisaka. Taj se tumor može širiti i u druge dijelove tijela, posebno u pluća, uzrokujući kašalj i teškoće sa disanjem.Doktor je u stanju napipati tvorbu (masu) u djetetovu trbuhu. Ukoliko doktor sumnja na Wilsmsov tumor, pregled UZ-om, CT-om ili MR može odrediti prirodu i veličinu tvorbe.

Ukoliko doktor misli da se tumor može otkloniti, valja učiniti operaciju što prije poslije dijagnoze. Tokom operacije, valja ispitati i drugi bubreg na okolnost mogućeg razvoja tumora i u njemu. U otprilike 4% slučajeva nefroblastom istodobno zahvaća obadva bubrega.

 Dijete će dobivati i citostatike (lijekove protiv novotvorina) radi uništavanja eventualno preostalih kanceroznih stanica. U tu svrhu može se primijeniti i radioterapija. Zabilježeno je više od 80% izlječenja.
LJUBAV NA DJELU
Udruga roditelja djece oboljele od malignih bolesti
Prilaz Đure Deželića 31, Zagreb

info@ljubavnadjelu.hr
www.ljubavnadjelu.hr
OIB : 04983288258

ZABA IBAN: HR1823600001102031208
PBZ IBAN: HR1523400091110543841
LJUBAV NA DJELU
O udruzi
Aktivnosti
Projekti
Mediji o nama
Kontakti
IZBORNIK
Opći uvjeti i uputstva
Način plaćanja
Izjava o privatnosti
PRIJAVI SE ZA NEWSLETTER
smrtovnice Osmrtnice POSTANI ČLAN
PRATITE NAS NA DRUŠTVENIM MREŽAMA