Prethodni Slijedeći
Transplatacija koštane srži

Transplantacijom koštane srži mogu se liječiti bolesnici s akutnim i kroničnim oblikom leukemije te bolesnici s teškim oštećenjem koštane srži.  Registar koštane srži potreban je onim bolesnicima koji nemaju donora u užoj obitelji.

Oni pacijenti kojima je potrebna nesrodna transplantacija umiru ako ne pronađu odgovarajućeg donora. Poklapanje dva organizma, donora i primatelja, u slučaju transplatacije koštane srži mora biti stopostotno. Zato su najčešći i najizgledniji donori članovi uže obitelji, ali vjerojatnost da bolesniku odgovara koštana srž krvnog brata ili sestre je samo 25 %. 
Svi registri koštane srži skupljeni su u Europsku, odnosno Svjetsku banku koštane srži. To znači da, ako se upisani u registar, možete spasiti život ne samo nekom čovjeku u vašem gradu ili zemlji, već bilo gdje na svijetu. Vrlo je teško pronaći donora i vjerojatnost da jedan organizam 100% odgovara drugome je 1:100.000.
Hrvatski pacijenti svoje donore obično traže u njemačkom registru koštane srži.

Donacija koštane srži znači dati:

1.     ili KOŠTANU SRŽ- ona se uzima iz kosti zdjelice U OPĆOJ ANESTEZIJI.

2.     ili PERIFERNE MATIČNE STANICE- to su stanice koje se nalaze u vašem krvotoku a imaju veliku moć samoobnavljanja. Iz vašeg tijela uzimaju se postupkom LEUKOFEREZE. To je postupak odvajanja perifernih matičnih stanica iz cirkulacije davatelja. Aparat za leukaferezu sličan je dijalizatoru. Krv davatelja iz jedne ruke odlazi u aparat, centrifugira se i odvajaju se matične stanice, dok se ostali dio krvi kroz drugu ruku vraća u cirkulaciju davatelja. Postupak se BEZBOLAN i NEMA POTREBE ZA ANESTEZIJOM.

resađivanje koštane srži ili matičnih stanica omogućuje vašem djetetu primanje znatno viših doza kemoterapije od uobičajenih. Tijekom nekoliko dana daju se vrlo visoke doze kemoterapije, katkad u kombinaciji sa zračenjem cijelog tijela. Time se, kod određenih vrsta zloćudnih tumora, povećavaju izgledi djeteta za ozdravljenje. No, takav vid liječenja praćen je i većim brojem nuspojava.

Koštana srž i matične stanice
Koštana je srž spužvasta tvar koja se nalazi u sredini svih kostiju, osobito u dugim kostima udova i kostima zdjelice.

Koštana srž poput tvornice proizvodi tzv. matične stanice iz kojih se potom razvijaju tri vrste krvnih stanica:

- crvene krvne stanice ili eritrociti, opskrbljuju kisikom sve stanice u organizmu
- bijele krvne stanice ili leukociti, imaju najvažniju ulogu u obrani od infekcija
- krvne pločice ili trombociti, sudjeluju u zgrušavanju krvi i sprečavanju krvarenja.

Matične su stanice nezrele krvne stanice koje se razvijaju u koštanoj srži. U toj fazi iz njih nastaju tri spomenute vrste krvnih stanica. Kada posve sazriju,te se stanice oslobađaju i odlaze u krvotok.

Vrlo visoke doze citostatika razaraju koštanu srž. Nakon takve intenzivne kemoterapije, primjenom odgovarajućeg postupka, vaše će dijete primiti matične stanice ili koštanu srž. Matične stanice ulaze na mjesto njegove koštane srži, gdje ponovno počinju proizvoditi krvne stanice.

Vrste presađivanja (transplantacije)
Dvije su osnovne vrste transplantacije:

- autologna transplantacija – presađivanje vlastitih matičnih stanica ili vlastite koštane srži
- alogena transplantacija – presađivanje matičnih stanica ili koštane srži dobivenih od donora. Alogena je transplantacija složen postupak koji se obavlja u specijaliziranim bolnicama. Oporavak može potrajati više mjeseci.
LJUBAV NA DJELU
Udruga roditelja djece oboljele od malignih bolesti
Prilaz Đure Deželića 31, Zagreb

info@ljubavnadjelu.hr
www.ljubavnadjelu.hr
OIB : 04983288258

ZABA IBAN: HR1823600001102031208
PBZ IBAN: HR1523400091110543841
LJUBAV NA DJELU
O udruzi
Aktivnosti
Projekti
Mediji o nama
Kontakti
IZBORNIK
Opći uvjeti i uputstva
Način plaćanja
Izjava o privatnosti
PRIJAVI SE ZA NEWSLETTER
smrtovnice Osmrtnice POSTANI ČLAN
PRATITE NAS NA DRUŠTVENIM MREŽAMA